Hele én av fem nordmenn har logget inn med noen andre sin BankID. Antakelig har de fleste gjort det med gode hensikter, for eksempel for å hjelpe et eldre familiemedlem, som kanskje ikke er så stødig digitalt.
– Det er spesielt de eldste og yngste familiemedlemmene, som ikke styrer egen finans på nett, som kan behøve hjelp i nettbanken sin. De er gjerne ikke klar over at de ikke må låne bort BankID-passordet og kodebrikken sin, forklarer Ole Petter Aasen, som er produktsjef i BankID.

Om banken oppdager at noen andre har fått tilgang til BankID-en, vil den bli sperret. Dermed kan du faktisk skape trøbbel ved å «hjelpe» på denne måten. Det er nemlig et brudd på avtalevilkårene – BankID-en er din digitale identitet, og skal ikke deles med noen.

Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID.
Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID. Foto: Vipps

Bli disponent

– Én av fem nordmenn har lånt noen andre sin BankID, sier Ole Petter Aasen. Heldigvis finnes det alternative løsninger, som gjør at du ikke behøver å bryte reglene.

– Om du ønsker å hjelpe til med regningsbetaling, bør du bli disponent. Da får du tilgang til bankkontoen til den man ønsker å hjelpe, gjennom din egen nettbank, forklarer Aasen.

Kontoeier kan oppnevne én eller flere disponenter i nettbanken sin, eller så kan banken sende et disponentskjema i posten.

– Løsningene varierer litt fra bank til bank, men det skal være en enkel prosess. Problemet er at mange ikke er klar over at det er mulig å bli disponent, sier Aasen.

Alternativt kan du sitte sammen med den du ønsker å hjelpe. Den som eier BankID-en kan logge inn og taste passordet sitt, uten at du ser det, mens du veileder, forklarer han.

Når det gjelder andre tjenester, for eksempel helsenorge.no, er det mulig å få fullmakt for å få tilgang.

Kan få store følger

Over fire millioner nordmenn bruker BankID, og de aller fleste vet at BankID er privat. Likevel mener fire prosent at det er i orden å dele passord og kodebrikke med andre, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Vipps.

Å dele BankID med noen man stoler på, går bra i det fleste tilfeller, men det kan få uheldige følger. Det er også flere eksempler på svindelforsøk med BankID, hvor fremmede forsøker å lure deg til å logge inn på en falsk nettside, eller ber deg om å oppgi passordet ditt.

– Med BankID kan du i praksis ta over personens identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester, sier Aasen.

Om du har mistanke om at BankID-en din blir brukt av noen andre, bør du kontakte banken din med en gang.

Om BankID

BankID har det høyeste sikkerhetsnivået for innlogging i Norge. For å få BankID må man identifisere seg med pass i banken. Det gjør at de ulike tjenestene som bruker BankID kan være sikre på at du er den du utgir deg for å være – samtidig som du kan stole på at dine private data ikke kommer på avveie.

Les mer om BankID og flere nyttige tips her.